Foto: SVT

Miljövänliga spisar till Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Matlagning över öppen eld kräver 4 miljoner liv varje år och förvärrar den globala uppvärmningen.

Det visar Världsbankens senaste rapport. Men nu har ett Malmöföretag hittat lösningen på världsproblemet. Spisar som eldas med pellets.

Medan en familj blåser liv i sin glöd för att laga middag i Afrika, smälter snön och isarna i andra delar av världen. Nästan hälften av jordens befolkning lagar mat över träkol och ved varje dag.

– Det är tre problem. Det första är hälsan. Det är otroligt osunt att sitta och laga mat i så mycket rök. Det andra är avskogningen. Det går åt otroligt många träd och man håller på att avskoga hela Afrika. Det tredje är klimatpåverkan. Det påverkar oss alla. Den här typen av öppna eldar står för upp emot 18 procent av växthuseffekten, säger Per Löfberg, personal- och försäljningschef samt en av de tre grundarna till Malmöföretaget.

Återanvända rester

Det är ett nystartat företag i Västra Hamnen i Malmö och de har hittat en möjlig lösning på ett av världens stora miljöproblem som skulle kunna rädda miljoner människoliv.

– Lösningen är att det finns väldigt mycket biomassa som inte används till någonting, som bara eldas upp eller slängs ut i det fria eller läggs i stora högar. Den här biomassan kan förvandlas till matlagningsbränsle genom att vi pelletterar den till bränsle för vedgasspisar, säger Per Löfberg till Sydnytt.

Biomassan som företaget vill ta vara på och återanvända kommer från rester från sockerrörsproduktion, sågspån från lokala sågverk, jordnötsskal, majs och halm.

Många kvinnor och barn dör

Företaget startade för knappt två år sedan, har tre anställda i Malmö och 25 i Zambia, där de också har installerat en fabrik som tillverkar pellets.

– Vi är ute och besöker människor och företag runt om i Afrika och vi arbetar med mikrofinansieringsinstitut. Vi jobbar med större spisar till barnhem, där de ofta lägger enormt mycket pengar på träkol, träkol är inte gratis. Det går att göra pellets betydligt billligare än vad folk betalar för träkolet i dag, så det är det som motiverar verksamheten ekonomiskt, fortsätter Per Löfberg.

Världsbanken kom nyligen med en rapport där de föreslår en satsning på bättre eldstäder runt om i världen. Enligt rapporten dör fyra miljoner människor i förtid varje år på grund av giftig matlagningsrök. Många av dem är kvinnor och barn.

”Aspekt av frigörelse”

Bättre spisar och ugnar skulle kunna minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, och kanske kunna stoppa den globala uppvärmningen.

I Afrika är människor vana vid spisar som kostar 30 kronor eller som man bara tillverkar själva av en rostig plåtburk som man lägger träkol i.

– Det som är så bra med vår idé är att man kan skapa en fullständigt förnybar och för evigt hållbar lösning på avskogningen och hälsoproblemet i Afrika om det här blir tillräckligt stort.

– Vår ingång har ju varit klimat, miljö och hälsa. Men det finns också en stor aspekt av frigörelse över den här lösningen, som också frigör tid för kvinnorna, avslutar Per Löfberg.

Pellets

Pe´llets (engelska, ytterst av latin pi´la ”boll”, 'kula'), inom energiteknik benämning på små, cylinderformiga aggregat av sammanpressad träflis, avsedda för uppvärmning. Pellets är ett förädlat och klimatneutralt biobränsle som produceras av sågspån, bark och spill från sågverk och andra skogsindustrier. Materialet pressas samman till en massa i form av små cylindrar med en diameter av 6-8 mm och saluförs i säck eller i lösvikt. Energiinnehållet (värmevärdet) för 8 mm stora pellets är ca 5 kWh/kg.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.