”Staten har abdikerat”

Uppdaterad
Publicerad

Nu får staten se till att fler kommuner tar emot flyktingar, inte bara Malmö. Det säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, vid en presskonferens i Stadshuset i Malmö.

– Antalet barn och ungdomar har stigit från 120 till 2.200 som sitter i Malmö och väntar på att komma vidare. Migrationsverket har sagt att de inte kan registrera i den takt som de kommer. Vi har tvingats tumma på kvalitén, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Hon säger att alla måste hjälpas åt och att det finns mer att göra för att det ska fungera.

Sverige inför gränskontroller

– Vi skulle klara mottagningen med bättre kvalitet om fler ställer upp.

Hon säger att Malmö har upplåtit flera lokaler och nämner bland annat Malmömässan och idrottshallen. Det har lett till att skolor har fått ställa in idrottsundervisning. Det tycker hon inte är hållbart och rättvist.

Totalt haveri

– Nu kör polisen alla till samma kommun på grund av statliga beslut. Det är självklart att det havererar, säger hon.

Katrin Stjernfedt Jammeh (S) säger att det inte är socialtjänstlagen som ska tillämpas utan att staten ska ta det fulla ansvaret för vuxna och barnfamiljer som kommer hit och söker asyl.

– Vi slog larm om de ensamkommande barnen i somras. Då kom 40 barn per dygn. I början på året kom 40 i veckan. I dagsläget har vi haft toppar på 330 barn och just nu kommer över 200 barn per dygn.

Staten abdikerar

Katrin Stjernfeldt Jammeh betonar än en gång att Migrationsverket måste fördela de barn och ungdomar som kommer till Malmö och se till så de bussas vidare till andra transitboenden, som finns runt om i landet.

– Det är helt klart så att staten abdikerar och lägger allt i knäet på en enda kommun.

Hon säger att hon vill att Sverige ska fortsätta värna asylrätten men att alla måste samarbeta. En kommun kan inte ta hela ansvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet