Lunds universitet. Foto: TT

Statliga jobb försvinner från mindre kommuner

Publicerad

Vart femte statligt jobb har försvunnit från glesbygdskommuner mellan 2004 och 2013. Samtidigt har antalet statliga jobb i städerna blivit fler.

I Lund och Malmö har det blivit 3 280 nya statliga arbetstillfällen medan små kommuner som Östra Göinge, Sjöbo, Kävlinge och Höganäs blivit av med hälften av sina under samma period.

– Vi hade behövt de statliga jobben eftersom vi har tappat så många inom det privata näringslivet, säger Carina Sachau (M), kommunalråd i Örkelljunga.

Migrationsverket hade en anläggning som flyttade till Åstorp och då försvann ett 30-tal statliga arbetstillfällen från Örkelljunga. Till detta lägger Carina Sachau (M) 350-400 jobb som försvunnit inom den privata sektorn sedan 2008-2009.

– Nationen bör ställa upp för oss, tillägger hon.

Hennes partikamrat i Östra Göinge, Patric Åberg (M) är av samma uppfattning.

– Vi hade behövt de här jobben som försvinner från nordöstra Skåne, säger han.

Han nämner Försäkringskassan, som stängde sitt kontor i Broby för ett par år sedan. Nu är kunder hänvisade till telefon och internet eller får de åka till Kristianstad och Hässleholm.

– Vi har tappat 800 industrijobb sedan 2008 och när vi dessutom blir av med de statliga är det mycket bekymmersamt, säger Patric Åberg (M).

Slår hårt

Östra Göinge, Kävlinge, Sjöbo och Högnäs har förlorat omkring 50 procent av deras statliga jobb under tiden 2004-2013. Det visar SVT:s kartläggning där all statlig verksamhet ingår, det vill säga förvaltning, statliga affärsverk och statligt ägda aktiebolag.

I flera av de små kommunerna har det slagit hårt när Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan lagt ner eller kraftigt minskat sin personalstyrka. Polisens omstrukturering har också gjort avtryck i vissa av de mindre kommunerna.

Bland vinnarna finns de större städerna Malmö, Lund och Helsingborg.

Där finns universitet, högskolor, domstolar och länsstyrelsen med många statligt anställda. Migrationsverket har också expanderat och det märks i framför allt Malmö men också i en liten kommun som Åstorp där ett 80-tal är anställda på en anläggning som tillhör Migrationsverket.

Försvaret har varit en stor arbetsgivare på orter som Hässleholm, Kristianstad och Ystad men det är numera bara P7 i Revingehed utanför Lund som är en stor arbetsplats med runt 2 000 försvarsanställda. Där finns även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, före detta Räddningsverket.

Den överlägset största anledningen till att Lund har fått fler statliga jobb under den här perioden är universitetet som sedan 2008 har ökat antalet anställda med 1 500 personer.

– Det är positivt för hela regionen när universitet växer. Det gynnar näringslivet och leder till att nya företag startar, säger Per Persson, näringslivs- och turismchef i Lund.

Går att sköta via datorn

Stefan Lundgren (M), kommunalråd i Sjöbo ser precis som sina partikamrater i Östra Göstra Göinge och Örkelljunga att det har försvunnit många statliga jobb, framför allt på Försäkringskassan. Han säger att många av de som förlorat sina jobb fått andra i framför allt Malmö och Lund.

Det är 4 200 personer som varje dag arbetspendlar från Sjöbo, ungefär hälften så många som pendlar in till kommunen.

– Det gäller att vi satsar på bra kommunikationer, säger Stefan Lundgren (M), men han tillägger att han inte förstår varför de statliga jobben måste finnas i större städer.

Han lyfter fram att det går att sköta många uppgifter via datorn.

– Vi lever i en app- och IT-värld som fungerar bra på landsbygden, säger Stefan Lundgren.

Debatt

Ikväll debatterar bland annat landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) de försvunna statliga jobben från landsbygden. Direktsända debatten Ett Sverige sänds kl 20.00 i SVT 1. Den handlar om landsbygdens framtid. Var fjärde kommun i Sverige har färre än 10 000 invånare, ungdomarna flyttar och kommer inte tillbaka. Går utvecklingen att stoppa – ska den stoppas? Det debatterar politiker och vanligt folk med Inger Ljung som programledare – direktsänt från Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.