Stor ökning av bostadslösa ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga som saknar egen bostad i Malmö och Lund har ökat stort. Enligt en rapport från hyregästföreningen handlar det om en ökning på nästan 30 procent jämfört med två år sen.

Nästan 20 000 unga vuxna i Malmö och Lund saknar egen bostad, trots att de allra flesta de skulle vilja ha det.

– Behovet av bostäder för unga vuxna är större än någonsin, säger utredaren Jonas Hegetoft, utredare på Hyregästföreningen.

1 105 personer mellan 20 och 27 år är med i undersökningen, och bland dem ökar andelen som bor i osäkra upplåtelseformer. Dessutom bor fler i mindre lägenheter och dyrare boende jämfört med tidigare.

– Vägen till egen lägenhet går oftare via kontakter och mer sällan via bostadsförmedslingen. Unga vuxna har sänkt sina förväntningar om storlek och boendekostnad. De anpassar sig mer till en svårare verklighet på bostadsmarknaden, säger utredaren Jonas Hegetoft, på Hyregästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.