Uber-transport beställs med en app. Foto: TT

Stor oro inför danska Uber-protester

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet mot den privata taxitjänsten Uber trappas nu upp i Danmark. I kväll väntas 300–500 taxibilar blockera Kongens Nytorv i centrala Köpenhamn, och det finns en oro för att det ska bli gatustrider.

Via den amerikanska digitala tjänsten Uber kan man boka taxibilar till priser som ligger långt under de ordinarie taxorna. På kort tid har privatpersoner tagit över en stor del av marknaden, vilket orsakar förluster för de ordinarie taxichaufförerna.

– De har ingen taxameter i bilarna och betalar inte skatt eller försäkringar, vilket vi enligt lag är skyldiga att göra. Det gör konkurrensen snedvriden, säger Søren H Nicolaisen, ordförande för branschföreningen Taxiførere i Danmark till SVT Nyheter Skåne.

Upprörda förare

Taxichaufförerna är också upprörda över att polisen ser mellan fingrarna när det lägger de lagöverträdelser Uber-chaufförerna enligt deras mening ständigt gör sig skyldiga till. De har gjort fler än 800 anmälningar om piratkörningar till polisen, enligt ett pressmeddelande.

Exakt hur många som kommer att delta i manifestationen vid Kongens Nytorv i kväll klockan 21 är än så länge oklart. På danska nyhetssajter spekuleras i 300–500.

Oro för gatustrider

Det finns också en oro för att orosmakare, som stöttar Uber-chaufförerna, ska komma dit och ställa till bråk. Taxichaufförerna befarar att det kan bli rena gatustrider. Men Uber-chaufförerna menar att de har rätt att köra taxi.

– Vi har hyrt in privata vakter som står på flera platser i centrala Köpenhamn  De kommer att assistera oss om det blir bråk. Jag tycker att det är groteskt att de är efter oss, säger Nicolai Jørgensen, Uber-chaufför och talesman för Uber Partner Foreningen i Danmark till den regionala TV-stationen TV2 Lorry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.