Storsatsning på solceller på taken

Uppdaterad
Publicerad

I Høje Taastrup, väster om Köpenhamn, bestämde sig de boende i ett stort område med flerfamiljshus i att satsa på solceller på taken. Nu är det klart och det blev det största i sitt slag i Norden. 3 000 solcellspaneler kan som mest producera 800 kilowatt.

På ett år räknar man med att producera 750 000 kilowattimmar, vilket motsvarar förbrukningen i 320 lägenheter.

– När det kommer ljus på en solcell producerar den ström, som vi gör om till växelström och skickar den ner till lägenheterna, säger Thomas Brændgaard, försäljningschef på Gaia Solar, som har installerat solcellerna.

Det är de boende i området som har initierat och drivit igenom det med stöd av Høje Taastrup kommun.

– Vi gör en jättebesparing på koldioxidutsläppen. Vi är ju allesammans ansvariga för att göra något åt miljöproblemen och vi vill gärna medverka till det, säger Robert Lanther, ordförande i bostadsrättsföreningen AKB Taastrupgaard.

Det bor 2500 personer i området. Den ekonomiska besparing man gör på det här ska helt och hållet gå till att rusta upp det gemensamma.

– Pengarna ska till exempel gå till lekplatser, ny markbeläggning och mer belysning, säger Robert Lanther.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.