Ett litet hus kan vara en bra investering. Foto: Annika af Klercker/TT

Svag prisökning på småhus i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på småhus fortsätter att stiga i hela landet. Enda länet som går mot strömmen är Blekinge där priserna har sjunkit svagt. Även Skåne och Kalmar har haft en jämförelsevis svag utveckling.

Prisutvecklingen på småhus är starkast i Stockholm medan södra Sverige har det lite tuffare. Jämfört med förra året har priserna på småhus stigit med tio procent i genomsnitt, enligt ny statistik från Lantmäteriet.

– Priserna fortsätter att gå stadigt uppåt. Det beror fortfarande på den låga räntan i kombination med bostadsbristen i många ”heta” delar av landet, säger Johan Bäckström, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Prisboom kan bestå

I Stockholm har priserna på villor, radhus och kedjehus stigit 15 procent under det tredje kvartalet jämfört med förra året. Strax därefter kommer Örebro där priserna stigit med 14 procent.

– Att det är så mycket som 15 procent på årsbasis, det är väldigt mycket. Men det är i nivå med hur det sett ut de senaste gångerna vi mätt, säger Johan Bäckström.

Om prisboomen fortsätter är svårt att säga, enligt Johan Bäckström. Men ännu märker inte Lantmäteriet av någon dämpning.

Billigare hus i Blekinge

I Blekinge har dock priserna sjunkit med en procent.

– Det kan bero på att arbetsmarknaden inte är så stark i Blekinge och att rörligheten inte är så stor. Annars kan det beror på att priserna redan är höga, säger Henrik Roos, chef för sektionen Fastighetsekonomi på Lantmäteriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.