Svenska från dag ett ska ge bättre integration

Uppdaterad
Publicerad

På det nya asylboendet i Hammenhög testar kommunen en ny modell för att de nyanlända ska integreras lättare i Sverige. Från dag ett ska de boende få lära sig svenska och få hjälp med sina praktiska frågor.

För tre veckor sedan kom Mouhannad med familj till Sverige. Efter en 40 dygn lång resa med båt, bil, lastbil och långa stäckor till fots kom dom till asylboendet i Hammenhög.

– Resan var jobbig och hemsk, speciellt eftersom vi hade ett litet barn med oss. Vi såg döden med våra egna ögon på båten. Men vi hade inget annat val, vi flydde från Syrien och döden.

#flykt

I matsalen serveras kålpudding och de boende tycks gilla den typiskt svenska maten. Mouhannad med familj vill snabbt komma in i samhället och börja sitt nya liv här i Sverige. Själv är han biokemist och vill jobba som det så småningom. Men viktigast är att 3-åriga Walid får börja förskola snart.

Vill lära sig svenska snabbt

De har tusen praktiska frågor om sitt nya land, och endel önskemål. Framför allt skulle de vilja ha hjälp med att lära sig svenska snabbt.

– Vårt andra önskemål är ett busskort. Det är självklart svårt att lära känna det svenska samhället när man sitter på en flyktingförläggning. Vi skulle vilja kunna åka ut och se oss omkring i södra Sverige.

Just idag är Sofia Osburn, som är Simrishamns kommuns integrationssamordnare, på plats. Hon har bestämt att en dag i veckan flytta sitt kontor till boendet för att finnas på plats och hjälpa till med praktiska saker.

I dag är första dagen som de testar den nya modellen. Mouhannad passar på att ställa sina frågor om svenskundervisning och busskort.

– När det gäller svenska kommer ni att väldigt snart kunna börja gå kurs här på boendet, säger Sofia Osburn som tar emot Mouhannad på sitt nya kontor.

Praktisk hjälp och svenska direkt på boendet

Från dag ett ska de boende framöver få svenskundervisning på boendet. Studieförbunden i Sverige har alldeles nyss fått pengar till det och i Simrishamn har studieförbunden gått igång direkt. Om en eller två veckor börjar lektionerna.

Tanken är att dom nyanlända ska slippa vänta på uppehållstillstånd som i genomsnitt tar 7 månader att få. Först då har de rätt till sfi.

– Vi måste börja bygga upp modeller för att kunna mötas på markplan och vara ”hands on”, säger Sofia Osburn. Vi måste gå in i ett tidigt skede för att de nyanlända så fort som möjligt kan känna sig välkomna och komma in i det svenska samhället.

Simrishamn ligger steget före

Simrishamn med 19.000 invånare har på drygt ett och ett halvt år tagit emot 1000 asylsökande. Integrationen har ibland varit en utmaning. Mycket av jobbet har gjorts av en väldigt aktiv och stor samling frivilligarbetare, vilket underlättat för kommunen.

Nu ses Simrishamn ses av många som en föregångskommun.

– Vi vill ju att dessa nyanlända ska stanna i Simrishamn. Det som ofta har hänt är att många har sökt sig till storstäderna. Vi som liten kommun behöver den här resursen med högutbildade människor som är villiga att styrka en liten kommun.

Muhannad har så sakta börjat utöka sitt svenska ordförråd. ”Gomorron, gokväll och bil”, säger han på svenska.

– Språket är nyckeln till ett land, det är det viktigaste att lära sig först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet