Bahir Sahak lämnade Afghanistan för 33 dagar sedan – i dag kom han fram till Sverige. Foto: SVT / TT

Bahir nådde Sverige – ovetandes om gränskontrollen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12 i dag infördes tillfälliga gränskontroller i Sverige, vilket innebär att alla som kommer in i landet måste legitimera sig. En av dem som påverkas av beslutet är Bahir Sahak – 33 dagar efter att han lämnande Afghanistan nådde han i dag svenska gränsen.

De nyligen införda gränskontrollerna innebär att flyktingar som kommer hit har tre val: att söka asyl i Sverige, att stanna i landet där de befinner sig, eller försöka hitta en annan väg om de hade tänkt resa genom Sverige för att söka sig till ett annat land.

SVT Nyheter Skåne följde polisens arbete och flyktingarnas väg på Öresundståget i dag. Strax efter lunch hoppade reportern på vid Hyllie station i Malmö, den första stationen som nyanlända från Danmark möter.

Sverige inför gränskontroller

Bahir tvingas av tåget

I Hyllie finns ett 40-tal poliser vid stationen, redo att gå igenom tågen och genomföra kontroller innan tåget åkte vidare.

På tåget sitter Bahir Sahak, som har flytt från Afghanistan och som har varit på resande fot i 33 dagar. Bahir hade ingen aning om att Sverige har infört gränskontroller, och berättar för SVT Nyheter att han saknar papper och identitetshandlingar.

Kort därefter stiger polisen på tåget.

Polisen säger till en rad passagerare att de måste gå av tåget. Förvirringen sprider sig bland de resande som inte har giltiga papper på sig. Bahir är en av dem som måste gå av på Hyllie station.

– Polis säger att de kommer att hjälpa oss, säger Bahir Sahak.

Polisen visar passagerarna, som har ombetts att stiga av, till en plats där Migrationsverket ska ha bussar för transport.

– Det har dock inte fungerat helt. Det har inte kommit några bussar, så det är fullt med folk som står där och väntar, säger en polis till SVT Nyheter.

Enda vägen in via Öresundsbron

Väl i Hyllie ber polisen samtliga att identifiera sig. Den som inte kan identifiera sig kan söka asyl i Sverige eller vända tillbaka dit de kom ifrån. Gör man inte det frivilligt blir det ett ärende för polisen som då kan besluta om avvisning. Men man får söka asyl även utan id-handlingar.

Eftersom färjorna kräver att man har en giltig identifikation när man stiger ombord så är den enda vägen in i landet för att söka asyl i Sverige (utan id-handling) via Öresundsbron.

Flyktingar som inte vill söka asyl i Sverige sätts på ett tåg tillbaka till Danmark. Även om dessa hade hoppats att åka exempelvis till Norge.

Pendlare tog med sig legitimation

Damir Jaganjac är en av de resenärer som dagligen pendlar från Sverige till Köpenhamn. Han var förberedd på de nya gränskontrollerna i dag.

– Jag såg till att ha med mig körkortet i dag. Det brukar jag inte göra normalt men jag har inga problem med att det blir kontroller, säger han.

Ali Abolefeh och hans fru hörde om den svenska gränskontrollen på dansk radio under morgonen. Familjen kommer från Jordanien, som tar emot många flyktingar och han har förståelse för den svenska regeringens beslut.

– Sverige har tagit emot väldigt många flyktingar. När jag hörde om kontrollerna tog jag med våra pass, säger han.

”Känns inte bra”

Andra resenärer SVT Nyheter träffar har inte hört talas om att det införts gränskontroller.

Haruna Mahama bor i Köpenhamn och ska till Malmö. Han blir tagen på sängen när han får höra talas om gränskontrollen.

– Jag har inte hört någonting om detta. Visst har jag mina id-handlingar med mig men detta kände jag inte till, säger han.

Men Alberto Alvarez som ska till Köpenhamn och tillbaka känner till det och menar att det bara är att acceptera.

– Om de kommer fram till mig och begär identifikation så kommer det så klart inte att kännas bra, men jag väl inget val, säger han.

Polisens insats i Skåne

Ett 50-tal personer har förts till Migrationsverkets lokaler för att söka asyl.

Mellan 15 och 20 personer har efter kontroll valt att åka tillbaka till Danmark.

12 barn utan vårdnadshavare har, med hjälp av Malmö stad, blivit omhändertagna och dessa har sedan också sökt asyl.

Polisens verksamhet pågår under dygnets alla timmar och insatserna är koncentrerade till Hyllie station i Malmö, Öresundsbron och hamnarna i Malmö och Trelleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet