Tågkaos på onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Nedriven kontaktledning orsakade stora förseningar

Det var stora problem i tågtrafiken på onsdagskvällen.

En nedriven kontaktledningen påverkade alla tåg som passerade Hässleholm, såväl tåg från Karlskrona som trafiken på Södra stambanan.

SJ snabbtåg, Öresundståg och Pågatågen fick alla planera om sina rutter och en stor mängd ersättningsbussar sattes in för att hantera försenade passagerare.

Flera resenärer vittnade om att ersättningsbussarna var alldeles för få och resenärer fick vänta i många timmar.

– Men i och med att det skedde mitt i rusningstrafiken var det en utmaning att hitta bussar som kunde köra, säger Jan-Åke Bergmark.

Dessutom fick två av Skånetrafikens tåg evakueras, ett strax söder om Hässleholm och ett mellan Hässleholm och Kristianstad. Enligt Skånetrafiken tog evakueringarna mellan en och en och halv timme vardera.

Strömlöst på centralstationen

Det var även stopp på sträckan Helsingborg och Landskrona under kvällen då två tåg drabbades av tekniskt fel på sträckan vid 19.15. Det stoppet pågick i en halvtimme.

Under kvällen försvann också strömmen på Malmö centralstation två gånger. Först i tio minuter strax efter klockan 17 och sedan en längre tid vid 19.15.

– Det var varmt, mörkt och resenärerna verkade utmattade. Folk klagade, berättar Mergim Sulejmani, SVT:s medarbetare.

Klockan 20.08 kom strömmen tillbaka på Malmö central.

Det inträffade också en olycka på spåret mellan Lund och Malmö, som ytterligare sinkade tågtrafiken.

Körklara spår – på de flesta håll

Uppgifterna om störningarna i tågtrafiken var under kvällen motstridiga och svårtolkade.

– Vi ber om ursäkt för att informationen har varit dålig. Vi är besvikna och ledsna att våra kunder har drabbats på det här sättet, säger Jan-Åke Bergmark, Skånetrafiken.

Vid 20.30 hade trafikverket gett klartecken för all tågtrafik i Skåne, förutom på sträckan Hässleholm – Kristianstad, där kontaktledningen revs ner.

Mellan städerna går fortfarande ersättningsbuss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.