Foto: Gunilla Fritze/SVT

Tandställning hjälper barn som kissar i sängen

Publicerad

Två barn i varje skolklass med 7-åringar är sängvätare. Nu visar en studie att en tandställning som de har i munnen i sex månader kan hjälpa dem så de blir av med sina besvär.

– Många barn lider väldigt av att de kissar i sängen och alla blir inte hjälpta av mediciner, säger övertandläkare Farhan Bazargani.

Han är tillträdande docent på Tandvårdshögskolan i Malmö och har studerat 33 barn i åldern 8-15 år som lider av sängvätning. Barnen bor på olika orter i Sverige och har deltagit i studien under ett år, halva tiden har de haft en tandställning i ovankäken, samma typ av tandställning som barn med korsbett får.

– Tandställningen vidgar ovankäken och gör att barnen får lättare att andas. De vaknar då lättare och känner när de ska stiga upp och kissa, säger Farhan Bazargani.

Komplexa besvär

Ungefär hälften av barnen i studien har blivit hjälpta av en tandställning. Övriga har ofta andra besvär som gör att de behöver mer hjälp än en tandställning.

De vanligaste orsakerna till sängvätning är en hög nattlig urinproduktion, överaktiv urinblåsa eller sover djupt och känner inte när de ska gå upp.

– Det är en komplex problematik och de barn som kissar i sängen varje natt har vi inte kunnat hjälpa med en tandställning, säger Farhan Bazargani.

Han berättar att det kommer att bli en ny och fördjupad studie på doktorandnivå i Uppsala där fler barn ska involveras.

Sängvätning är ärftligt. Om båda föräldrarna har kissat i sängen är sannolikheten 75 procent att barnen också gör det. Om bara den ena har gjort det är sannolikheten 44 procent.  Pojkar är överrepresenterade i gruppen, tre av fyra med de här besvären är pojkar.

Hjälper mot snarkning

De barn i studien som har snarkat har även slutat med det när de fått tandställning.

Det fungerar däremot inte på vuxna. Det har att göra med bentillväxten i munnen.

– Det är väldigt indiviuellt men efter ungefär 16-års ålder fungerar inte den här metoden mot snarkningar, säger Farhan Bazargani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.