Terroranklagad svensk häktad

Publicerad

En svensk man i 65-årsåldern häktades på fredagen av Audiencia Nacional i Madrid, en specialdomstol för bland annat terroristbrott.

– Han är enligt spanska polisuppgifter misstänkt för utpressning i terrorändamål, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst till TT.

Svensken och fem andra gripna i Spanien, samt 16 gripna i Frankrike i en samordnad polisaktion, misstänks tillhöra den terroriststämplade kurdiska separatiströrelsen PKK.

De tros ha pressat andra kurder på ”revolutionsskatt”. Syftet med indrivningen ska ha varit att finansiera inköp av sprängmedel och vapen för terroraktioner i Turkiet. Vid aktionen beslagtog polisen vapen och pengar.

Enligt nyhetsbyrån Europa Press försatte Audiencia Nacional tre av de sex gripna i Spanien på fri fot. De är dock fortfarande misstänkta och får inte lämna landet.

Den gripne mannen kommer enligt uppgifter till Sydnytt från vårt område.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.