Terrordåden i Köpenhamn blir film – planerna möts av kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det danska filmbolaget Zentropa, grundat av Peter Aalbæk Jensen och Lars von Trier, planerar att göra en långfilm om terrordåden i Köpenhamn i februari.

Det är producenten Peter Aalbæk Jensen och regissören Manyar Parwani som ligger bakom filmen som planeras att få titeln ”Lukkede øjne” (Slutna ögon).

Fokus ska ligga på gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein.

– Jag vill berätta Omars historia med honom som huvudperson. Vi vet ju alla vad det hela slutade med, men det är hela hans resa in i radikaliseringen som jag vill försöka skildra. Jag vill förstå vad som försiggick i denna mans huvud och vad det är för sociala förhållanden som medverkar till att skapa en radikalisering, där en ung man kan sluta med att se en så förfärlig handling som en hjältedåd, säger Manyar Parwani i ett pressmeddelande.

”En del saker man inte känner till ännu”

Men planerna har mötts av kritik.

Judiska samfundet i Köpenhamn, vars synaogoga var ett av terroristens mål, fruktar att filmen kan skapa sympati för gärningsmannen. Andra menar att det har gått alldeles för kort tid sedan dådet – bara ett halvår.

Den kritiken instämmer Lars Vilks, vars föreläsning kulturhuset Kruttönden var terroristens första mål, i.

– Det är fortfarande ouppklarat lite grann vad som finns i bakgrunden. Det pågår fortfarande rättsprocesser mot eventuella medlöpare så det är ju en del saker man inte känner till ännu, säger han.

Han säger att han dock gärna skulle delta i en process kring skapandet av en sådan film.

Hör honom berätta om det i inslaget ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.