Tjejer och killar ihop för tryggare platser

Uppdaterad
Publicerad

Tjejer och killar har inte samma möjlighet till trygga mötesplatser i Malmö. Det betyder ibland att tjejerna inte kan gå ut på kvällen i sitt eget bostadsområde.

– Om det fanns bra belysning och var mer öppet så kunde både vi och föräldrarna känna oss tryggare, säger Zahraa Almakzomi i Kroksbäck, som inte gärna går ut på kvällen.

Hon är en av de ungdomar från tre malmöstadsdelar som tagit saken i egna händer att utforma jämställda platser i sina bostadsområden.

– Det ska vara färgglatt här. Blommor, färg på bänkar och vatten och mer belysning, säger hon och får medhåll av lillebror Haidar Almakzomi som tycker det är orättvist att han får gå ut på kvällen medan systern sitter inne.

– Ja, det är orättvist. Det här ska vara en plats där alla kan umgås, säger han.

Belysning och fontän

Den här dagen är det fest i Kroksbäck för att testa en av de tre platser som är utvalda att bli en jämställd plats. Nydala och Lindängen står näst i tur. Det är Tjejer i förening som med Malmö stad och fastighetsägarna sökt och fått pengar från Boverket till att göra tre platser mer jämställda. Ungdomar från bostadsområdena har själva fått vara med och utforma platserna.

– Vi vill gärna ha en fontän här i mitten som ger liv till platsen, säger syskonen Almakzomi men är osäkra på om budgeten tillåter det.

– Jag tycker belysning är det viktigaste, att det ska vara ljust, säger Hajir Abdulwahhab.

Viktigt för kommande generationer

Mohammed Al-Subihami som har en lillasyster tycker det är roligare om tjejer är med.

– Jag vill att alla ska kunna hänga med varandra, säger han.

Haidar och Hajir tycker också att de lärt sig mycket genom de föredrag de haft om jämställdhet.

– Jag kan tänka mig att berätta för vänner och kanske föra det vidare till framtida barn, säger Haidar Almakzomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.