Enligt Erling Andersson beror olyckor på tät trafik och ofokuserade förare. Foto: Polisen Region Syd

Trafikpolischef vill förbjuda mobiltelefon

Publicerad

Efter flera trafikolyckor på E6 på bara ett par dagar menar Erling Andersson, trafikpolischef i Region Syd, att ett förbud mot mobiltelefoner skulle minska antalet olyckor.

Senast imorse blev det totalstopp på E6  mellan trafikplats Löddeköpinge och trafikplats Lundåkra. Långa köer uppstod när trafiken fick stängas av i båda riktningarna efter en krock.

Enligt Erling Andersson beror olyckor på tät trafik och ofokuserade förare. En anledning till minskad koncentration är mobiltelefonen som han tycker ska förbjudas helt. Dagens lagstiftning hindrar inte människor från att tala i mobiltelefon, men det är förbjudet att prata i mobil så att det påverkar körningen.

– Men det är inte själva hållandet som är problemet utan samtalet i sig, man blir disträ.  Det är svårt att veta var gränsen går och när man tappar fokus på körningen, säger Erling Andersson.

Vad ska man tänka på när man kör på E6:an?

– Man ska köra bil och inte hålla på med massa annat, oavsett om det är tillåtet eller förbjudet. Att hålla på och sms:a är förkastligt. Håll avstånd och sänk hastigheten, det blir jämnare körning, säger Erling Andersson.

Skåningar dåliga på tät trafik

Enligt honom har skåningarna heller inte anpassat sig efter den täta trafiken som uppstått på senare år.

– Man står på sin rätt och kör istället för att släppa förbi. Det är ett konstigt beteende här som inte finns i andra delar av Sverige. Stockholmare har varit vana vid tät trafik länge, det är vi fortfarande inte här, säger Erling Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.