Tre skolbyten på sex månader för Faten och Tala

Uppdaterad
Publicerad

När asylboendet på Simrishamns sjukhus stängs får 200 personer byta bostad och i många fall ort. Faten och Tala kommer flytta inom Skåne, men för många av de boende går flytten hundra mil norrut.

– Det är lite jobbigt. Man flyttar och så lär man känna nya kompisar, sen flyttar man igen, säger Faten som är 12 år.

Hon och systern Tala kommer missa skolavslutningen på skolan i Simrishamn. Sedan, till hösten, blir det en nystart i nästa skola, den tredje sedan barnen kom till Sverige för sex månader sedan.

Lokala barnombudsmannen kritisk

I Simrishamn har den lokala barnombudsmannen, Marie Lundin, nyligen gjort klart en utredning om vilka möjligheter och skyldigheter som finns för kommuner som tar emot nyanlända barn. Hon är kritisk till att barn flyttas runt under asylprocessen.

– Det är en känslomässig påfrestning. Barnen får ingen trygghet och ingen stabilitet. Något som är extra viktigt om man kommer med traumatiska upplevelser i bagaget, säger Marie Lundin som är barnombudsman i Simrishamns kommun.

Hon lyfter även fram svårigheten för kommunen att planera och ge ett bra mottagande när barn och vuxna flyttas med kort varsel.

– Vi behöver få en nationell översyn över våra regler och lagar. För att bland annat möjliggöra för kommunerna att ta emot barnen på ett bra sätt, säger Marie Lundin.

Ny skola väntar

För Faten och Tala består den här dagen av kramar och nummerbyte med personalen på boendet i Simrishamn. Sedan är det dags för bilhjulen att snurra iväg mot nästa hem och nästa första dag i nya skolan. Något som de börjar lära sig hur man gör. 

– Det är ganska lätt att få nya vänner, alla är snälla, säger Faten.

Men hur känns det att lämna de gamla vännerna då?

– Jag har deras nummer så jag kan prata med dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.