Trelleborg vädjar om hjälp från andra kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborg väntar ungefär 75 ensamkommande om dagen den närmaste tiden. Kommunen har tagit fram det ena boendet efter det andra.

– Det är fullt ös här! Detta är ett viktigt arbete. Vi befinner oss i frontlinjen för migrationsfrågorna och vi är väldigt stolta över vårt jobb, säger Patrik Möllerström utvecklingssekreterare på Trelleborgs kommun.

Det är ett hårt tryck på Trelleborgs kommun som planerar för att 75 ensamkommande barn och ungdomar dagligen kan komma till Trelleborg den närmaste tiden. Sedan i torsdags har man tagit emot 213 barn och ungdomar. På fem dagar har man skakat fram sex tillfälliga boenden.

– Här och nu handlar det om att öppna upp sovplatser, säkerställa tryggheten för barnen som kommer och bemanna upp med personal. Långsiktigt handlar det om att säkerställa att vi har sovplatser som inte bara är tillfälliga utan som också är mer anpassade för de barn och unga vi möter, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Måste hjälpas åt

Men det går trögt med erbjudande om hjälp ifrån andra kommuner.

– Det är orimligt att en kommun med 43.000 invånare skall ta det här ansvaret på långsiktig basis. Kortsiktigt så skall vi naturligtvis säkerställa att inga barn behöver sova på gatan, men långsiktigt behöver vi ha en helt annan fördelningsstruktur om det här skall fungera, fortsätter Cecilia Lejon.

På måndagen öppnade kommunen ett rekryteringscenter på Rådhuset. Man behöver fylla på med 150-200 personer som skall arbeta med själva driften. Sedan måste det till ytterligare personal för att hantera utredningar och placeringar av barn och unga.

Hur klarar ni rekryteringsprocessen?

– Vi kommer att klara det också! Vill man vara med och hjälpa till på riktigt och göra skillnad så är det nu man skall söka sig till Trelleborg, säger Cecilia Lejon på Trelleborgs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.