Turistattraktion är dödsfälla

Uppdaterad
Publicerad

Den 5.500 år gamla Havängsdösen på Österlen har förvandlats från en turistattraktion till en dödsfälla.

Under flera decennier har gravplatsen varit en attraktiv grillplats vilket till nu har lett till en allvarlig spricka i takblocket på dösen.

– Det värsta som kan hända är att takblocket delar på sig, faller in i graven och att folk kommer till skada, säger Lena Alebo, museichef på Österlens museum.

Sovsäckar inne i graven

Någon har på senare tid eldat under takblocket och det har bildats en spricka. Den attraktiva platsen är en publikmagnet, men dess existens är nu hotad. Vem som orsakat skadan är oklart.

Länsstyrelsen har låtit en stenkonservator besiktiga platsen och man har stuckit in stenkilar för att förhindra att stenen kollapsar.

– Det finns förslag på att hägna in området, men då måste man vara försiktig så att man inte förstör platsen.

Lena Alebo ställer sig förundrande över människors tanklöshet och brist på respekt för arkeologiska fynd. Hon frågar sig om den moderna människan har förlorat kontakten med historien.

– Ibland har man sett sovsäckar ligga inne i graven. Man har funnit eldstäder och människor som sprungit upp och ner på dösen. Även barn har lekt djupt inne i graven. Jag tror att vi har blivit alltmer beroende av att det ska stå en skylt för att vi ska förstå vad som är rätt och fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.