Tystnad favorit på konferens om ljud

Uppdaterad
Publicerad

Ljudet stod i centrum i Lund i dag då forskare från hela landet samlades för en heldagskonferens – men för den som behöver koncentrera sig för att lära sig någonting är ändå tystnaden överlägsen.

För den som behövde lite lugn och ro från konferenssorlet i pausen fanns det lurar i foajén – för ljudmiljön påverkar mycket, till exempel i skolan.

– Om man har en dålig akustik i skolan så kommer man att bli tvungen att anstränga sig mycket hårdare, bara för att förstå och höra ett meddelande från läraren, vilket gör att du har gjort av med fler kognitiva resurser. Det kommer inte att finnas lika mycket kvar för vidare bearbetning och lagring. Så man minns en föreläsning sämre om man har fått lyssna på den i en dålig akustisk miljö, säger Robert Ljung vid Högskolan i Gävle.

Mycket har förändrats i skolan.

– Vi har ju fört in väldigt mycket ny teknik i skolan. Varje elev har en egen dator, och det är smartboards och projektorer, vilket gör att vi infört väldigt mycket ljudkällor i skolan som inte fanns förr i tiden. Jag vill påstå att det är en högre grundljudnivå i dag än vad det har varit tidigare.

Öppna kontorlandskap ger stress

Också i arbetslivet kan det ju behövas koncentration, och öppna kontorslandskap har debatterats flitigt.

– Är det arbetsuppgifter som kräver mycket koncentration så ser vi att den självrapporterade nivån av distraktion och kognitiv stress och minnesproblem ökar i det öppna kontorslandskapet, säger Aram Seddigh vid Stressforskningsinstitutet.

Han har undersökt hur en förbättrad ljudmiljö på arbetsplatser kan leda till att man kan koncentrera sig bättre och hur man kan bli mindre distraherad.

– Det vi gjorde i den här studien var att vi bytte fram och tillbaka mellan en bättre ljudmiljö och en sämre på två våningsplan. Då kunde vi se att när man hade den bättre ljudmiljön så blev man mindre distraherad, både av nära ljudkällor och av ljudkällor längre bort i form av kollegor, datorer som lät och så vidare.

Man rapporterade också mindre minnesproblem i den bättre ljudmiljön. Men en viss typ av miljö är inte alltid bäst.

– Vi har preliminära resultat som visar att problemen i de öppna kontorslandskapen sjunker ifall man har arbetsuppgifter som kräver samarbete, säger Aram Seddigh vid Stressforskningsinstitutet.

Lurar luras

Den som försöker underlätta för sig själv med musik eller brus i hörlurar – den lurar möjligen sig själv.

– Brus är sämre än tystnad. Tystnad är alltid bäst. Men man kan ju tänka sig att det omgivande bullret i form av talande kolleger eller pratande klasskamrater kan vara mer störande än ett brus. Och då skulle man kunna tänka sig att det vore fördelaktigt att lägga på ett brus – men jag vill poängtera här att det fortfarande är tystnad som är bäst, säger Robert Ljung vid Högskolan i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.