Unga kvinnor har sextrakasserats av trafikinspektör när de gjort sitt körkortprov. Foto: Gösta Backlund

Unga kvinnor sextrakasserade vid uppkörning

Uppdaterad
Publicerad

En äldre trafikinspektör i Skåne har vid flera tillfällen trakasserat unga kvinnor i samband med uppkörningar på ett sätt som kan uppfattas sexuellt.

Mannen har vid upprepade tillfällen visat ”ett olämpligt beteende mot kvinnliga körkortstagare som är i stark beroendeställning för att få sitt körkort”, skriver Trafikverket i sin anmälan till personalansvarsnämnden.

Flera kvinnor har anmält vad de har varit med om. Det handlar om att mannen har velat hålla dem i handen, sagt att de är vackra och att han kan åka med ända till Stockholm.

”Erbjöd sig att hålla min hand”

En av kvinnorna berättar:

”När vi hoppade in i bilen så var jag väldigt nervös och då tog han fram sin hand och erbjöd sig att hålla min hand. Jag sa nej men han tyckte jag skulle bli lugnare av det. När jag kom loss och var redo att köra sa han att jag såg fit ut och att jag kommer att kunna köra lika bra som jag är söt.”

Kvinnan berättar också att hon fick gå ur bilen och att inspektören ställde sig väldigt nära och lade sin arm på hennes rygg och drog henne tätt intill sig och sa ”du kommer att klara det”.

Två trafikskolor har också anmält trafikinspektören efter samtal med sina elever.

Får en varning

”Vi bedömer att beteendet skadar förtroendet för Trafikverket och för yrkeskåren trafikinspektörer. Vi ser också en stor risk för att inspektörens beteende kan upplevas som sexuella trakasserier av våra kvinnliga kunder”, skriver Trafikverkets personalnämnd.

Trafikinspektören har trots flera samtal med sin närmaste chef ”inte ändrat sitt kundbemötande”. Mannen får en skriftlig varning av Trafikverkets t f generaldirektör, Torbjörn Suneson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.