Så hanterar föräkringsbolagen uppeldade bilar

Uppdaterad
Publicerad

Flera privatpersoner har fått sina bilar uppeldade i samband med den senaste tidens bilbränder i Malmö. Men de kan få ersättning för skadorna.

Under de senaste två veckorna har nästan ett tjugotal bilar satts i brand. De som bor i stadsdelarna där det brunnit har vaknat upp till synen av tomma bilskelett.

Bilägarna som drabbats har hört av sig till försäkringsbolag, och de har rätt till ersättning.

– Det viktiga är att man har en halvförsäkring på bilen, det är den som ersätter om bilen brinner, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam i Malmö.

En halvförsäkring är det tillägg man måste betala extra för, utöver den vanliga trafikförsäkringen. Förutom bränder täcker den också skadegörelse.

En person som fått sin bil uppeldad har via försäkringen rätt till kontant ersättning, enligt både Folksam och Länsförsäkringar i Skåne.

– Är det så att man får bilen utbränd så går vi in och gör en marknadsvärdering av bilen. Är det så att bilen stod intill branden och blir skadad på sidan, då försöker vi reparera den så att bilen blir så bra som möjligt, säger Erik Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.