Från och med den 15 oktober i år till den 11 januari 2019 vill regeringen införa en amnesti för explosiva varor som handgranater. Foto: SVT

Utbildar kommunanställda om handgranater

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens många granatkastningar i Malmö har nu gjort att polisen och Malmö stad har mailat ut bilder på handgranater till kommunanställda.

Polisen i Malmö bestämde sig när semstrarna var slut, efter en sommar som präglats av handgranatskastning, att samla representanter för alla stadsdelar.

– Vi ville ha en genomgång kring exempelvis vad en handgranat är, hur den fungerar, hur den är uppbyggd och vilken som är den farliga delen, säger Andy Roberts, insatsledare för våldhändelserna i Malmö.

På bilderna som har mailats ut finns bilder på handgranater som Polisen har hittat av olika modeller; med plast- eller metallhölje, i askar eller manipulerade handgranater.

Andy Roberts menar att det är många som idag inte ens vet hur en handgranat ser ut, inte ens polisanställda, eftersom många idag inte gör lumpen. Därför är det viktigt att anställda som jobbar i och kring kommunala byggnader i staden har kännedom om detta.

– Jag rekommenderade speciellt vissa grupper av kommunanställda i stadsdelar där det kastats handgranater och skjutits den senaste tiden att få en genomgång och se bilder. Exempelvis vaktmästare kring kommunala anläggningar och skolor och anställda vid socialtjänst. Helt enkelt de som jobbar i lämpligt område och på lämpliga postitioner, säger Andy Roberts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.