Utländskt intresse för flyktingläget

Uppdaterad
Publicerad

Resten av världen har ögonen på den svenska flyktingsituationen. Ett stort antal utländska journalister har skickats hit för att göra reportage.

– Vi har hört att landet befinner sig i kris, säger Simon McGregor Wood, reporter på ett brittiskt tevebolag på besök i Trelleborg.

Trelleborg har sedan mitten av september tagit emot nära 4 000 ensamkommande flyktingbarn. Därmed är orten högintressant för utlänska medier. Brittiska Simon McGregor Wood intervjuar Trelleborgs flyktingchef Cecilia Leijon och vill veta hur kommunen klarar av situationen.

Många frågor

Många andra tjänstemän och chefer som arbetar med flyktingmottagandet har fått liknande frågor av utländska journalister under de senaste veckorna. Mårten Gunnarsson, chef för flyktingmottagningen vid Posthusplatsen i Malmö, kan knappt minnas alla.

– Jag har pratat i finsk teve, med BBC i Istanbul,  med tyska Bildzeitung och med något bolag från Mellanöstern som jag inte vet vilka de var, berättar han.

Och Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö, har fått frågor om hur skolsituationen ska lösas för alla nyanlända.

– Jag har blivit kontaktad av både Wall Street Journal och ABC i USA . Det verkar som om världen har fått upp ögonen för att Sverige just nu tar ett jättestort ansvar, säger han.

Politiska konsekvenser

Simon McGregor har rapporterat om flyktingarnas väg genom Grekland, Serbien, Kroatien och vidare norrut mot Sverige.

– Nu vill vi se hur det fungerar när de väl nått hit. Jag har hört att Sverige har stora problem med att ordna tak över huvudet till alla, och att ett stort antal ensamma barn kommer hit  och att det skapar särskilda problem.

Han är också väl medveten om flyktingsituationen är politiskt komplicerad.

– Sverige är ju känt för sitt generösa flyktingmottagande. Frågan nu verkar vara: Kan ni kosta på er att behålla det? Om inte, vad betyder det rent politiskt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.