Vårdcentral och SOS Alarm får kritik

Publicerad

Trots att den unga kvinnan i Malmö var svårt medtagen och inte svarade i telefon skickades inte någon ambulans ut direkt. När hon till slut fick vård visade det sig att hon led av malaria och intensivvård följde.

Nu kritiseras SOS Alarm av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En 29-årig kvinna besökte i oktober 2012 en jourmottagning i Malmö med feber, frossa, yrsel och muskelvärk. För läkaren berättade hon att hon en månad tidigare varit i Afrika och undrade om det kunde vara malaria. Läkaren bedömde att kvinnan hade vanlig influensa och skickade hem henne.

Inte svara på frågor

Dagen efter kontaktade en bekant till kvinnan SOS Alarm och var orolig för sin väninna, som låg i sängen och knappt kunde svara på frågor.

Larmcentralen ringde upp 29-åringen två gånger utan att få något svar. Ärendet avslutades.

Några timmar senare ringde 29-åringen och ambulans skickades. Enligt Ivo borde ambulans skickats redan när SOS Alarm fick information om att kvinnan varit i det närmaste okontaktbar.

Borde misstänkt malaria

Inspektionen för Vård och omsorg kritiserar också vårdcentralen för att den inte vid besöket kopplat ihop besvären med besöket i Afrika. Det fanns en uppenbar risk att kvinnan drabbats av malaria, menar Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.