Arbetsmiljöverket ska inspektera akuten i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Vill få Region Skåne att åtgärda arbetssituationen på akutmottagningen.

Den 9 juni ska arbetsmiljöverket göra en inspektion på akuten i Lund och träffa såväl skyddsombud som förvaltningsledningen.

– Arbetsmiljön på akuten har ju diskuterats många gånger, säger Lise-Lotte Hamfelt, inspektör på Arbetsmiljöverket. Nu måste region Skåne  ta ställning till hur man ska förbättra den.

För en månad sen krävde Vårdförbundet att sjukhusledningen skulle presentera en åtgärdsplan för akuten i Lund.  Den lades fram för några veckor sedan, men underkändes omedelbart av vårdförbundet som valde att lämna ärendet direkt till tillsynsmyndigheten – arbetsmiljöverket.

Ingen kännedom om stängningsplaner

Vårdförbundets ordförande Mats Runsten känner inte till att en stängning av akuten i Lund diskuteras. Däremot är han väl medveten om den oerhört ansträngda arbetssituationen som råder.

– Det är ont om sjuksköterskor och det är ont om vårdplatser. Så patienter som egentligen ska vidare till andra avdelningar ligger kvar på akuten, som inte alls har kapacitet att fungera som en vårdavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.