Henrik Stenson på plats i Bara Foto: Foto: Anders Wiklund / TT

Världsfyran på plats i Bara

Publicerad

Stjärnan Henrik Stenson är hemma i Skåne som världsfyra. Han är dock det enda blågula inslaget bland världens 100 bästa herrgolfare.

– Absolut ingen situation som är optimal, säger 39-åringen inför Nordea Masters.

Sponsoruppdrag, utdelning av stipendier och uppvisningar – bland mycket annat. När Masters avgörs hemma i Sverige är det mer än bara en vanlig tourtävling för den svenske världsstjärnan Henrik Stenson.

– Det är en speciell vecka. En av de roligaste, men också en av de jobbigaste med alla som drar och sliter i mig med mycket runtomkring. Men det är kul också, säger Henrik Stenson.

PGA National i Bara

Och det är en självklarhet att ställa upp när Europatouren stannar till i Sverige på PGA National i Bara utanför Malmö denna vecka.

–Jag känner väl att jag har mer ansvar än att bara vara här och spela tävling. Förhoppningsvis är det en inspiration till morgondagens spelare, säger 39-åringen.

Det kan dock påverka prestationen märkbart. När världsettan Rory McIlroy den gångna veckan var värd för Irish Open slutade det med att nordirländaren missade kvalgränsen och därmed helgens spel.

– Han drog ett jättelass där och det klart att det går ut över spelet. Det är alltid tråkigt att vara värd, världsetta och på hemmaplan och missa ”cutten”. Men om man sätter in sig i situationen kan man förstå varför det kan bli så också.

Efterlyser svensk talangutveckling

I nuläget är världsfyran Stenson den ende svensken bland världens 100 bästa herrgolfare sedan värmlänningen Jonas Blixt för några veckor sedan trillat ur topp 100.

– Det går litegrand i svängningar, men absolut är det ingen situation som är optimal att vi inte har fler än en spelare på topp 100, säger Stenson.

Konkurrensen har ökat såväl i världen som i Europa, framhåller Stenson. Det gäller även att hela tiden se över helheten inom alla områden för att säkra att svensk talangutveckling har rätt riktning.

– Sedan behöver man ha material också. Ser man en nedgång i antalet utövare kommer det att påverka till viss del också. Man får aldrig vara nöjd – jag kan inte sätta mig och vara nöjd för då åker jag längre bakåt än från tredje till fjärde plats.

Sjukdomsdrabbad

Efter en bra start på 2015 fick Henrik Stenson våren förstörd av sjukdomar. En influensa följdes av vinterkräksjuka och därefter tog förkylningar vid.

– Det var i stort sett fem veckor utan gymträning. Mitt fokus de sista tre veckorna har varit att komma igång i gymmet, säger Stenson.

Spelmässigt går det åt rätt håll, fysiskt känner han sig bra nu. Även om det inte automatiskt ger birdies ute på banan.

– Bara för att du tar 15 kilo mer i bänkpress sätter du inte två puttar extra. Den ekvationen funkar inte alltid.

I fjol blev favorittippade Stenson femma i Masters i Skåne. Som närmast att vinna tävlingen var han 2005 på Kungsängen – då föll han i särspel.

– Den sved ju lite extra när det var på hemmaplan. Och svider det lite extra när man förlorar hade det ju känts lite extra kul att vinna också.

– Bara för att du tar 15 kilo mer i bänkpress sätter du inte två puttar extra. Den ekvationen funkar inte alltid.

Världsstjärnan Henrik Stenson, som efter en vår med sjukdomar nu är tillbaka i fysisk form, inför Nordea Masters i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.