Foto: Andreas Holm

Villa brann ned efter blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

Det regnoväder som det under tisdagen varnats för har dragit in över Danmark.

En villa i Höllviken började på tisdagskvällen blev helt övertänd efter att blixten slagit ned i taket.

Det var vid klockan 20.30 som blixten slog ned i taket till en enplansvilla i Höllviken och orsakade en kraftig brand. De boende i villan lyckades oskadda ta sig ut men deras hem gick inte att rädda.

– När vi kom fram till villan var den i princip övertänd och vi kunde inte göra mer än se till att elden inte spred sig vidare till andra byggnader i närheten, säger Paul Bjurehag, inre befäl vid Räddningstjänsten/RC Syd.

Åskan rörde sig norrut

– Hela himlen lystes upp och golvet skakade inomhus. När jag kom ut så brann redan huset för fullt, säger vittnet Henrik Westberg som bor ett par hundra meter från nedslagsplatsen, till TT.

Det var ett rejält regnväder som drabbade Danmark under tisdagen. Även i Skåne blev det blött, även om det inte kom lika stora mängder.

På sena eftermiddagen registrerades 19 millimeter regn på tjugo minuter i danska orten Vejle, och i Horsens mättes 16-17 millimeter på en halvtimme, skriver Ekstrabladet.

Vid 20-tiden på kvällen drog åskan in över sydvästra Skåne. Under kvällen rörde den sig norrut och österut över landet.

”Inte konstigt för Sverige”

Detta kan bli startskottet på åsksäsongen som brukar pågå en bit in i september.

– Det blir så pass mycket energi när det är varmt i luften. Det är inget som är konstigt för Sverige, men det är första gången vi ser att det händer i Danmark i år, säger Jannicke Geitskaret, metrolog på SVT.

Ovädret, där det lokalt kan bli mycket regn, drar under natten mot onsdagen vidare norrut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.