Foto: SVT

”Storföretag i Sverige måste anställa fler invandrare”

Publicerad

I en debattartikel i Dagens industri skriver idag nio verkställande direktörer för stora företag i Sverige att de ska bli bättre på att anställa utlandsfödda så de kommer in på arbetmarknaden.

Skribenterna konstaterar att det är ett resursslöseri att utlandsfödda ingenjörer och tekniker inte får jobb i Sverige.

”Svenska företag ser ett stort behov av välutbildade akademiker, och då framför allt ingenjörer – prognoser pekar på ett behov av 30 000 ingenjörer fram till 2030. De företag vi representerar är bara några som i framtiden riskerar att stå inför stora och växande svårigheter att hitta kompetent och erfaren arbetskraft”, skriver de i sin debattartikel i Dagens industri.

Av de som nu kommer till Sverige från andra länder har nästan var fjärde någon form av högre utbildning. ”Men hittills har vi varit dåliga på att ta till vara denna kompetens. När fokus ligger på den yrkesmässiga kompetensen visar sig språkkunskaperna komma på köpet.”

Självkritiska chefer

Cheferna i storbolagen skriver vidare:

”Som representanter för nio av Sveriges största företag är det dags att idka självkritik. När vi har rannsakat oss själva har vi sett att vi kunnat göra mer för att själva hitta och rekrytera människor med denna typ av bakgrund och erfarenhet. Det duger inte längre. Nu är tid för förändring.”

Artikeln i Dagens industri är undertecknad av:

Johan Söderström, vd, ABB Sverige

Jonas Abrahamsson, vd, Eon Sverige

Kai Wärn, vd, Husqvarna group

Lars Forseth, vd, Manpower group

Tom Erixon, vd, Ovako

Olof Faxander, vd, Sandvik

Martin Lindqvist, vd, SSAB

Michael Wolf, vd, Swedbank

Jan Gurander, vd, Volvokoncernen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.