Vellinge bröt mot upphandlingsregler

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge kommun skrev ett 10-årigt avtal och betalade över 182 miljoner kronor till ett privat konsultbolag – utan offentlig upphandling. Nu får kommunen kritik från Konkurrensverket.

I ett pressmeddelande skriver Konkurrensverket att kommunen 2008 sålde det kommunala företaget Serkon till en privat ägare. Samtidigt tecknades ett 10-årigt avtal med företaget värt över 30 miljoner om året gällande vissa administrativa tjänster.

Men enligt upphandlingslagarna ska alla upphandlingar över en viss summa annonseras och konkurrensutsättas så att fler leverantörer har möjlighet att lägga anbud. Det gjordes inte i det här fallet.

– En mycket allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Riktar skarp kritik

Enligt Konkurrensverket var det inte möjligt för kommunen att teckna ett avtal med det kommunala bolaget med stöd av så kallade in-house-regler. Men eftersom upphandlingen skedde år 2008 har myndigheten inte möjliget att kräva kommunen på pengar för överträdelsen.

– Vi är förhindrade att gå till domstol, men vi riktar ändå mycket skarp kritik mot Vellinge kommun, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Enligt pressmeddelandet har kommunen efter verkets kritik valt att inte utnyttja en förlängningsklausul som finns i avtalet, utan att kommer att konkurrensutsätta ett nytt kontrakt i enlighet med upphandlingsreglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.