Vem f-n är Stefan Berg?

Uppdaterad
Publicerad

I snart 20 år har han gjort dokumentärer om andra människors liv, nu vänder en av Malmös mest namnkunniga filmare kameran mot sig själv. På fredag är det biopremiär för ”Who the F**k is Stefan Berg?”.

– Man kan väl säga att titeln är tänkt att markera en viss självdistans. Fortfarande hör det ju till det allra mest förbjudna att berätta om sig själv, säger Stefan Berg.

Filmen kretsar i mångt och mycket kring en avgörande barndomshändelse, när hans mamma 1967 lämnade familjen för en yngre man.

Rasade samman

Stefan hade just fyllt tio år och beskriver det som att hela världen rasade samman för en ung pojke som fram till dess levt ett obekymrat liv i kärnfamiljens hägn.

– Sedan dess har jag levt med någon sorts ständig depression. Jag vet i ärlighetens namn inte om det hänger samman med det som hände då, eller om det är något medfött. Det jag vet är att jag mår mycket bättre nu, efter att ha slutfört arbetet med filmen.

Idén till filmen har mognat fram under flera år, men han betonar att han jobbat ”precis som vanligt”.

Själv huvudperson

– Jag har försökt ställa mig vid sidan av för att kunna betrakta en människa utifrån och ställa de tuffa frågorna. Det är så jag brukar jobba, låt vara att huvudpersonen denna gång är jag själv.

Han fortsätter:

– Min tes har varit ungefär att ju mer personligt man vågar berätta, desto mer allmängiltigt blir det. Alla familjer har ju någon form av lik i garderoben – föräldrar som skilt sig, föräldrar som missbrukat och så vidare. De fyller oss med skam och klibbar fast som arvssynd. Kanske kan filmen hjälpa någon att våga vädra ur sina garderober.

Filmen är klippt i två olika längder. En långfilmsversion av ”Who the F**k is Stefan Berg premiärvisas på Doc Lounge i Malmö tisdag 29 september för att sedan gå upp på bio tre dagar senare, fredag 2 oktober. En kortare, timslång version av filmen visas i SVT2 torsdag 8 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.