Cece Chen and Dan Peng på rapsfältet på Ven. Foto: Anton Gymark

Ven hett turistmål för kineser

Uppdaterad
Publicerad

Av alla turistmål i världen har Ven seglat upp som ett hett alternativ för kineser. ”Här är väldigt annorlunda jämfört med Kina”, säger Cece Chen.

Det är stillheten och naturen på Ven som kineserna verkar ha fastnat för. På måndagen beökte en rad kinesiska researrangörer ön för att kunna sälja in resmålet.

– Här är väldigt vackert, naturen är jättefin, säger Cece Chen som besöker Ven för första gången. 

Hon beskriver skillnaderna mellan det svenska och kinesiska landskapet som stora.

– Skillnaderna är enorma. Där jag kommer ifrån finns det inte så här stora rapsfält och med så vackert hav runt om. Husen är små och gulliga här och det är väldigt roligt att se, säger Cece Chen och tar en bild på ett av husen längs vägen med sin mobil.

Kontakten med Kina togs då Tourism in Skåne, som arbetar med att marknadsföra hela Skåne internationellt, var i Kina tillsammans med Visit Sweden för att sälja in Skåne och Sverige.

– Man hade då med sig införsäljningsmaterial om Ven och under besöket visar det sig att kineserna fastnar för just Ven, säger Sara Ströberg på turistbyrån som arbetar med visningsresorna.

Alpackavandring en av höjdpunkterna

Redan har en karta på kinesiska tryckts upp och i söndags var kinesiska journalister med på en tur ut. Under måndagen var det researragörernas tur.

– Vi vill visa kineserna den svenska livsstilen och naturen, säger Dan Peng som har jobbat för Visit Sweden i två år.

Ven är främst tänkt att locka kineser från storstadsregionerna. Ren luft, böljande fält och pittoreska hus är väldigt lockande för turisterna, menar Dan Peng.

– Vi vill visa upp den svenska livsstilen för den kinesiska befolkningen, säger Dan Peng. 

Förutom naturen och stillheten är det ytterligare en attraktion som har fascinerat kineserna.

– Promenad med öns alpackor är bland annat en av höjdpunkterna som kineserna ivrigt efterfrågat, berättar Sara Ströberg på turistbyrån.

Tror du att vi kommer att märka av kinseiskt intresse för Ven inom den närmsta tiden?

– Kanske inte i år, men redan nästa år hoppas vi på att de första gruppresorna från Kina kan arrangeras, säger Sara Ströberg till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.