”Vi vill lära föräldrarna att se tecken på missbruk”

Uppdaterad
Publicerad

Att stärka föräldrarnas självkänsla och roll är helt centralt i kampen mot ungas drogmissbruk. Det menar Maria Malmö som nu startar sin första föräldrautbildning med fokus på cannabis.

– Vi vill förmedla kunskap om cannabis, så att de vuxna får det som behövs för att kunna diskutera frågan med ungdomarna i hemmet, säger Maria Almazido, teamledare på Maria Malmö.

När unga människor söker sig till Maria Malmös mottagning, är det i 80 procent av fallen för missbruk av cannabis. Maria Almazido menar att siffran vittnar om att cannabis blivit en drog som bland en del ungdomar fått en större acceptans runt sig.  

Lära sig se tecken

– Cannabis har smugit sig in i folks vardagsrum på ett helt annat sätt idag, och det finns en drogliberal sida som verkar väldigt starkt.

Att få kunskap om cannabis, att lära sig se tecken på missbruk hos sitt barn, och förstå sin egen betydelse, det är vad Maria Malmö och Hilde Petersson, som är en av de ansvariga för utbildningsträffarna i höst, vill lyckas med.

Ställa frågor

– Man måste inte tro att sitt barn röker, utan man kan ta det när man sitter och tittar på en teveserie där någon pratar om att röka.

– Då kan man lite neutralt ställa frågan; hur ser det ut i ditt liv, vad händer på din skola och hur ställer du dig till det här. Sen är det viktigt att vara tydlig i sin ståndpunkt, säger Hilde Pettersson, behandlare på Maria Malmö. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.