Lunds universitet Foto: Johan Nilsson/TT

Vill rädda kulturarvet i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Lunds universitet begär 22 miljoner kronor av regeringen för att förvalta kulturarvet på Universitetsbiblioteket i Lund och historiska Museet, uppger Skånska Dagbladet.

Universitetsbiblioteket i Lund och Kungliga biblioteket i Stockholm omfattas av lagen om pliktexemplar. Det innebär bland annat att biblioteket ska förvara ett exemplar av alla nyutkomna böcker. Enligt Skånska Dagbladet innebär det cirka 800 nya hyllmetrar per år, och böckerna kommer in på lastpallar varje vecka.

Universitetet får cirka en halv miljon kronor om året för verksamheten. Det är alldeles för lite, enligt planeringschefen Tim Ekberg på Lunds universitet, som uppger att pliktverksamheten innebär kostnader på cirka 25 miljoner kronor årligen.

– Som det nu är måste vi ta pengar som egentligen skulle användas till utbildning för att täcka kostnaderna, säger planeringschefen Tim Ekberg på Lunds universitet till tidningen.

Universitetet begär nu 22 miljoner av regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.