”Vill vara människa som alla andra”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 10 000 flyktingar som inte får stanna i Sverige kan inte avvisas eftersom de inte tas emot i något annat land. Väntetiden för att i så fall få uppehållstillstånd i Sverige är fyra år. Alldeles för lång tid, menar kritiker i Glimåkra som tagit hand om en rysk flykting.

Israel Israelian har inget land att återvända till, men i Glimåkra är han välkommen. Ingmar Arvidsson är en av dem som tagit hand om Israel som blivit något av en gunstling i byn.

– Mina barnbarn älskar honom och i kyrkan frågar alla efter honom.

”Vill vara människa som alla andra”

Israel är en av 10 000 i landet som fått avslag på sin asylansökan och inte får stanna här samtidigt som det, trots att de står till myndigheternas förfogande, inte går att utvisa dem till något annat land. Han gråter när han säger att han vill jobba och gå i skola.

– Jag vill vara en människa som alla andra.

Han berättar om förföljelsen från maffian i den kaukasiska hemstaden men har inte lyckats få ID-handlingar från Ryssland som i sin tur uppger att han inte finns med i befolkningsregistret och som därmed vägrar ta emot honom.

Biträdande rättschefen på Migrationsverket Carl Bexelius beskriver att det efter att nya regler togs 2009 ligger på individen att identifiera sig och att hjälpa till inför avvisningen till hemlandet.

– Det ställs numera höga grav på individen för att det ska betraktas som att man samarbetar med myndigheten.

Kan inte visa pass

Ibland ligger Israel hela dagar i apati och har fått ett flertal antidepressiva mediciner. Hans öde har upprört många Glimåkrabor och en av dom har upplåtit sin gillestuga till honom.  Och på grund av att han inte kan uppvisa exempelvis pass sänks dagersättning från 71 kronor till 42 kronor.

Ingmar Arvidsson reagerar på detta.

– Han ska alltså straffas för att han inte är med och ser till att han kommer tillbaka till maffian. Det är ju också omänskligt.

Typiskt för denna grupp är att man menar att man upplever att man samarbetar fullt ut med myndigheterna och berättar var man kommer ifrån men man kan inte bevisa detta.

Migrationsverkets Carl Bexelius säger att om man samarbetar men ändå inte kan utvisas till ett land så kan man få uppehållstillstånd direkt.

– Det innebär att det är ett verkställighetshinder.

Tar fyra år

Fyra år måste i normalfallet gå innan situationen betraktas som permanent och den asylsökande kan få uppehållstillstånd. Ett slöseri menar kritikerna som pekar på att det i dom allra flesta fall är tydligt att situationen inte kommer att förändras under de fyra låren.

Migrationsverkets Carl Bexelius menar att det hänger på individen.

– Knäckfrågan är om man samarbetar eller inte.

Ingmar Arvidsson är mycket kritisk till Migrationsverkets hantering av dessa flyktingar.

– Man låser in dem och kastar bort nyckeln. Fyra år senare låser man upp och ser om de överlevt. Och det Israels situation just nu, han lever knappt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.