Mandéer döps i Arriesjön. Foto: SVT

Vuxendop i skånsk sjö

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal troende mandéer samlades vid Arriesjön tidigare idag för att döpas i vattnet. Dopet är ett sätt att fira deras viktigaste profet, Johannes Döparen.

Kvinnorna är de som först döps i det kalla sjövattnet, men först en bön om att ceremonin ska gå bra.

Mandéerna är inte kristna utan gnostiker som tror på kampen mellan gott och ont. De ser profeten Johannes Döparen som sin viktigaste profet och det är honom de firar idag.

– Man rensar sin själ och rensar bort sina skulder. Man ber till Gud om att få lov att leva i fred, säger Ghada Al Amiri, en av mandéerna.

Alla som ska döpas är klädda i vitt och bär likadana dräkter, en symbol för att alla är likadana inför Gud.

– Det går inte att jämföra människor, alla är lika oavsett om de är rika eller fattiga, säger prästen Tarmitha Kais Idan.

Tvingas fly

Mandéerna är en relativt liten grupp som kommer från Iran och Irak, men de har under de senaste åren fått fly på grund av krig och förföljelse.

Strax över 3 000 mandéer har fått en fristad i Skåne.

– Vi lever fortfarande, vi befinner oss här oavsett omständigheterna som påverkat oss. Det finns ändå nackdelar, vi är långt ifrån folket i Irak, säger Ghada Al Amiri.

Föds till mandé

Under flera tusen år har religionen bara förts vidare till barn vars båda föräldrar är mandéer. Det går alltså inte att konvertera till religionen.

Vid dagens dop är det en stor släkt som samlats och många har tagit ledigt för att vara här.

– Man kan inte missa en sådan här träff. När alla är samlade blir jag varm i hjärtat och fylls av glädje, säger Ghada Al Amiri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.