Regionrådet Gilbert Tribo (FP) är kritisk till bristen på förankring.

(FP) kritiska till hur tillsättningen skedde

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringen av ny regiondirektör har retat upp Folkpartiets regionråd Gilbert Tribo. Han är positiv till Alf Jönsson som person men kritiserar tillsättningsprocessen.

– Det har gått alldeles bakvänt till. Det är visserligen positivt att vi fått en regiondirektör på plats snabbt. Men det borde ha förankrats över partigränserna.

Två timmar före

Den nya regiondirektören presenterades klockan 12 på tisdagen och oppositionen informerades endast två timmar tidigare.

– I Region Skåne har vi en tradition där vi vid de senaste rekryteringarna av regiondirektörer involverat oppositionen, säger Gilbert Tribo.

Enligt honom var hela regionstyrelsens presidium involverat i rekryteringen när Jonas Rastad anställdes.

”Ett märkligt avsteg”

– Det är ett märkligt avsteg och ganska nonchalant när man sitter i minoritetsstyrelse, säger Tribo.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) berättar för SVT Nyheter Skåne att rekryteringen av Rastads ersättare tog två dagar.

Borde man inte lägga mer tid på rekryteringen till en så här viktig post?

– Ja, men det finns inte jättemånga människor i Sverige som är meriterade att vara chef för ett så stort landsting som Region Skåne är. Vi vet ungefär vilka de personerna är och jag har under ganska lång tid haft koll på Alf Jönsson och imponerats av hur bra han har lett Kalmar läns landsting.

”Extraordinär situation”

Att inte hela oppositionen fick vara med i processen förklarar Henrik Fritzon så här:

– Det är ju extraordinärt när man byter regiondirektör så här snabbt. Jonas Rastad var själv väldigt mån om att det skulle ske på ett diskret sätt. Vi var väldigt måna om att vi skulle ha en ny regiondirektör snabbt på plats och då blev det snabba ryck.

När det gäller valet av Alf Jönsson som person är Gilbert Tribo däremot positiv:

– Han är en duglig kandidat som ger ett gott och gediget intryck med en lång erfarenhet inom vården. Han har visserligen ingen medicinsk utbildning. Men det viktiga är att vi får en duktig ledare.

Gilbert Tribo konstaterar att Alf Jönsson arbetat inom ett och samma landsting i Kalmar län.

– Det kan man känna viss oro kring. Det är ett avsevärt mindre landsting och Region Skåne är 4–5 gånger större.

Enig om tidpunkt

Gilbert Tribo delar den rödgröna regionledningens syn på att det var dags att byta regiondirektör.

– Det var dags att gå vidare. Alf Jönsson har nu två stora uppgifter framför sig. Dels måste han få ordning på ekononom. Dels är det viktigt att ge tillbaka tron bland alla anställda om att att Region Skåne är en plats att jobba på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.