Foto: Johan Dernelius

Flyktingförberedelser i skånska hamnkommuner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen följer hela tiden flyktingströmmarna för att vara förberedda på var flyktingarna ska dyka upp. Just nu är det fokus på kommuner med stora hamnar.

– Vi följer strömmarna, timme för timme, dag för dag. Både i det korta och långa loppet för att vara förebereda var det sker, säger Ewa-Gun Westford, informatör hos polisen i södra Skåne.

Det pågår nu ett stort samarbete mellan polisen, kommuner, hamnar, rederier och myndigheter för att förbereda olika hamnar på att det kan komma flyktingar.

– Det är samma arbete över hela den södra regionen. Trelleborg tar redan en stor del av de som kommer hit. Nu förbereder vi i bland annat i Ystad, hamnarna i Blekinge och i Åhus, säger Ewa-Gun Westford.

Det handlar om en samverkan över ansvarsområden och som involverar i princip hela Skåne. Det viktigaste förarbetet är att ta reda på var strömmarna går.

Ansträngt i Ystad

Ystad pekas ut som en av de kommuner dit flyktingarna kan komma härnäst, med Polenfärjan.

– Än så länge så har vi inte börjat märka av det, däremot har vi redan en ansträngd situation, säger Ulrika Persson, enhetschef på Ystads kommun.

Hon berättar att kommunen ansvarar för ett 80-tal ungdomar och att det är svårt att hitta placeringsformer.

– Vi har inga tomma bostäder eller lokaler här i Ystad, så det är svårt med placeringen av ungdomar, säger hon.

Och även om det är troligt att flyktingströmmen snart kommer att märkas av vid färjorna i Ystad, så är det inte självklart när det kommer att ske.

– Men än har vi inte märkt att det kommit några med Polenfärjan eller kommit igång med någon beredskap, säger Ulrika Persson, enhetschef  på Ystads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.