Wallanderbakelsen är en storsäljare Foto: Lisa Ovesen

Ystad sörjer sin författare

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om Henning Mankells bortgång skapade sorg i Ystad, staden som varit hem för författarens mest kände skapelse Kurt Wallander.

– Henning Mankell har haft en oehörd betydelse. Han har satt Ystad på kartan och inte minst ystadpolisen. Ystad har ju blivit känt i hela världen, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

Henning Mankell bodde själv i många år i Ystad under delar av året. Han använde sig av flera lokala attraktioner i sina böcker, inte minst kaféet Fridolfs, som är Kurt Wallanders favorittillhåll.

Henning Mankell 1948-2015

– Det är jättemånga som kommer in och vill veta vilket bord Wallander satt vid och vilken kopp han brukade dricka ur, berättar Erika Andersson, som arbetar på kaféet.

Wallanderbakelsen

De säljer också den speciella Wallanderbakelsen, som är populär hos turisterna. Hittills har det gjorts 44 filmer om Kurt Wallander. Ystad kommun har byggt upp speciell en speciell filmstudio för produktionerna.

– Mitt jobb hade inte funnnits utan Wallander, inte Ystad filmstudios heller, säger Petra Rundqvist, filmstrateg på Ystad kommun.

Inne på cinemateket har man samlat rekvisita från en rad wallanderfilmer, allt från konstgjorda likdelar till karameller och disktrasor med Wallander-tema.

Med anledning av det kommande 25-årsjubileumet av den första Wallanderboken, Mördare utan ansikte, har stadens turistbyrå samarbetat med Henning Mankell.

– Henning Mankell har haft en enorm betydelse för Ystad. Vi får se vad det blir för slags firande nu, säger turismstrategen Marie Holmström till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henning Mankell 1948-2015

Mer i ämnet