Åklagaren Anna Berge läser igenom den chattkonversation vår påhittade 12-åring haft med en vuxen man. Foto: SVT

Åklagare: Ett brott att fråga barn om sex

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det inte blev något möte mellan mannen från Kalmar och påhittade 12-åriga ”Nenne” så kan mannen ha begått brott. Det säger åklagare Emma Berge i Växjö. 

Vi visar hela chattkonversation mellan den vuxne mannen och vår påhittade 12-åring för Emma Berge som har stor erfarenhet av mål där barn är brottsoffer. Hon menar att mannen kan ha gjort sig skyldig till brott när han ställde frågor om tolvåringens oskuld och sexuella erfarenheter. Han har också skrivit att han vill ses och, som han uttrycker det, mysa i hans lägenhet.

– Det som jag tänker på är sexuellt ofredande. Han vet ju att det är flicka på tolv år och så skriver han saker med sexuell innebörd. Man kan också tänka sig att det är ett vanligt ofredande att skicka saker med den här innebörden till en ung person, säger Emma Berge.

Sexbrott mot barn

Bild skulle kunna trigga

Förutom sexuellt ofredande är det vanligt att den som sexchattar med barn åtalas för utnyttjande av barn för sexuell posering och kontakt med barn i sexuellt syfte. Men sexuell posering är inte aktuellt i Kalmarmannens fall eftersom han inte begärt att 12-åringen ska posera naken och skicka bild på det till honom. Däremot har han bett 12-åringen, eller Nenne som vi kallat henne, om en vanlig bild.

– Och där är ju frågan vad som hade hänt om han hade fått bilden. Risken är att det hade triggat honom att begära mer, menar Emma Berge. 

Riskerar böter 

Brottet kontakt med barn i sexuellt syfte kallas också gromning och infördes 2009. Men Emma Berge menar att lagen ställer för höga krav på vad som räknas som ett brott. 

– Jag har aldrig kunnat åtala någon för det. 

Men du tycker att det borde vara ett brott när man pratar om att ses även om man sen inte gör det?

– Ja, det tycker jag. Jag tycker att det är frustrerande när man kontaktar barn och stämmer träff och vill göra saker. Det är inte bra.

Vad skulle han riskera för straff om han verkligen hade chattat så här med en riktig 12-åring?

– Skulle det landa i ett sexuellt ofredande så skulle det bli böter.

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen dit du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet