Foto: Greenpeace

Greenpeace-aktivister på Oskarshamns kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Aktivister från Greenpeace tog sig strax efter klockan sju nu på morgonen in på kraftverksområdet i Oskarshamn. 24 personer greps och anhölls senare av åklagare.

Enligt organisationens kommunikationsansvarige Daniel Bengtsson rörde det sig om ett tjugotal aktivister i Oskarshamn, varav minst sex klättrade upp på taket till O2:an för att veckla ut en banderoll, utformad som ett orange pensionsbesked.

Ett orange kuvert ska också ha överlämnats vid kontorsbyggnaden. Budskapet från Greenpeace är att tekniken på OKG är föråldrad och behöver pensioneras.

Greenpeaceaktion på OKG

Vill att reaktorer tas ur drift

Greenpeace hörde själva av sig till OKG på morgonen och meddelade att de skulle genomföra en aktion. Enligt OKG:s informationschef Anders Österberg hade vakterna fått förhållningsorder om att stoppa aktivisterna. Greenpeace själva reser frågan om säkerheten på anläggningen, med tanke på hur lätt de kunde ta sig in.

– Säkerheten är katastrofal ur många aspekter, inte minst det fysiska skyddet mot yttre hot är fullkomligt otillräckligt. Det är alldeles för lätt att ta sig in, säger Greenpeace Sverigechef Annika Jacobson.

Vd inte orolig för säkerheten

OKG:s vd Johan Svenningsson håller dock inte alls med om detta.

– Det här är dimensionerat för att hantera olika situationer. Hade det varit någon form av antagonister så hade vi agerat på liknande sätt och gripit dem. De hade inte kommit i närheten av reaktorns säkerhetsfunktioner, säger han.

Även Strålsäkerhetsmyndigheten tonar ner det inträffade.

– Det är en brottslig handling att tränga sig in på skyddsobjekt, i det här fallet ett kärnkraftverk. Men det viktiga är att reaktorsäkerheten aldrig har varit hotad, säger Christer Sandström, enhetschef för kontroll och skydd på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT.

Helikopter och flygplan användes för att söka av området. Totalt uppger polisen att 24 personer gripits och att det inte längre finns någon misstanke om att någon aktivist finns kvar.

Området kommer ändå att fortsätta genomsökas av polis under eftermiddagen och kvällen. 20 av de gripna är misstänkta för grovt olaga intrång, fyra är misstänkta för medhjälp.

– Gripandet har gått lugnt till, det är inga våldsamma personer det rör sig om, säger Lina Funke-Isaksson, informatör vid polisen i Kalmar län.

Stora trafikproblem

Kärnkraftverket ligger på halvön Simpevarp norr om Oskarshamn. Enligt informationschef Anders Österberg på OKG säger säkerhetsreglerna att man måste spärra av redan vid kontrollstationen en bit från själva kraftverken. Anläggningen är nu stängd helt och hållet.

– Vi släpper inte någon nu, det är våra säkerhetsrutiner, säger Anders Österberg.

Avspärrningen skapade stora trafikproblem på halvön, med kilometerlånga köer där framför allt tunga fordon som skolbussar och lastbilar hade svårt att ta sig fram. En effekt är också att ett stort antal OKG-anställda inte kunnat ta sig till sin arbetsplats i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeaceaktion på OKG

Mer i ämnet