Akutboendet Tallhöjden i Växjö kan bli en långvarig vistelse för de asylsökande. Foto: SVT

Akutplatser blir långvariga

Uppdaterad
Publicerad

Akutboendet Tallhöjden i Växjö skulle vara ett kortvarigt uppehälle. Nu har flyktingarna varit här i snart två veckor.

För en och en halv vecka sedan kom ett 50-tal flyktingar till akutboendet Tallhöjden i Växjö.  Det var tänkt för flyktingar att bo här i högst några få dagar. Men så blir det inte. Som det ser ut nu handlar det om betydligt längre tid.

– Det som har hänt är att vi har fått besked från Migrationsverket att de som bor här kan få stanna här längre tid än det var tänkt, säger Fredrik Georgsson, platschef på Tallhöjden.

Hur länge är en längre tid?

– Man har nog ingen klar bild av det. Det kan nog vara allt från två till tre veckor.

Och vad var tanken från början?

– Ja, två-tre dagar, säger Fredrik Georgsson, platschef på Tallhöjden.

Fredrik Georgsson tror att den längre vistelsen kan få flyktingarna att må sämre och menar att det kommer krävas mer av personalen att hantera eventuell oro som kan uppkomma.

”Jag slipper sova på gatan”

Lotfe Alshokere är 36 år och har färdats en lång och farlig väg för att tillsammans med sin fru och sin knappt ett år gamla son ta sig till Sverige. Just nu funderar han inte så mycket på hur lång vistelsen på akutboendet på Tallhöjden i Växjö blir.

– Jag är så tacksam och ställer inga stora krav. Jag slipper i alla fall sova på gatan. Om migrationsverket inte hittar någon bättre plats så är vi bara glada att vi bor här, säger Lofte Alshokere till SVT Nyheter Småland.

Boendeplatserna räcker inte till

Som det ser ut just nu så är antalet asylsökanden fler än vad det finns boendeplatser till. Bara i sydregionen är det sedan i torsdags 232 personer som Migrationsverket inte kunnat erbjuda boende till.

Jan Ekdahl som är Migrationsverkets sektionschef vid Kalmar, Kronoberg och Blekinge län menar att de måste prioritera.

– Som det är nu kan Migrationsverket inte erbjuda boende till alla. Först får vi prioritera barnfamiljer, funktionsnedsatta och äldre. Men ensamma män får lösa det på annat sätt. Det kan handla om kyrkor, moskeer eller föreningslokaler som öppnat upp till de här personerna. Men det är ju på sikt ingen hållbar lösning.

Hur ska ni lösa situationen då?

– Ja, det måste politikerna fundera på, säger Jan Ekdahl sektionschef Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.