Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd, skriver nu ett brev till SHL. Foto: Rebecca Karlsson

Kommunalrådets brev till SHL: ”Arenakraven är för höga”

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyklubben Tingsryds AIF ska inte tvingas bygga en ny arena om de tar sig till SHL, det säger kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd Mikael Jeansson (S). Just nu formulerar han ett brev till SHL om att han tycker att arenakraven är för hårda.

– Ja det är ju bland annat storleken på arenorna, antalet sittplatser och antalet ståplatser som jag tycker är oproportionella krav. Att det ska vara säkerhetskrav kring spelare, funktionärer och besökare är ju en självklarhet så det är ju inte det handlar om. Det handlar mer om de generella kraven kring storleken helt enkelt.

Att man inte ska behöva bygga en ny arena helt enkelt?

– Ja precis, säger Mikael Jeansson.

Större arena

Om Tingsryds AIF skulle bli aktuella för ett avancemang ställs det nya krav på klubben. Enligt Svenska Ishockeyförbundet och Svenska hockeyligans direktiv gäller det för en förening att ha fyra miljoner i synligt eget kapital och att ha en arena som tar 5000 åskådare, varav minst 3500 av dem ska vara sittplatser.

Idag rymmer arenan i Tingsryd runt 3400 åskådare och i snitt per hemmamatch kommer här runt 2000 personer och tittar.

Ett annat småländskt lag som det gått bra för under säsongen och som också spelar i hockeyallsvenskan är IK Oskarshamns. Deras arena tar ungefär 3300 personer och de ser också ett bekymmer med de krav som ställs för att få spela i SHL.

– Oavsett om det är IK Oskarshamn eller Tingsryds AIF som eventuellt skulle kunna stå inför att spela i SHL så behövs ju arenorna fräschas upp, men att bygga helt nytt tycker jag är fel. Det är för höga publikkrav för oss, säger Martin Åkerberg som är klubbchef i IK Oskarshamn. Det är kul att det går bra för oss och att vi visar att det inte bara är pengar som styr.

Vida Arena möjlig lösning

Anders Larsson är ordförande i Svenska Ishockeyförbundet och han säger att skrivelsen som Mikael Jeansson formulerar förmodligen inte kommer att göra någon skillnad.

– Vi får väl se vad det står i skrivelsen om den kommer in, men reglerna ligger ju redan fast. Självklart ska klubbens sportsliga framgång komma först, men sen finns det sedan många år tillbaks licensstadgar som vi följer. Det handlar ju om att säkra kvaliteten, och då handlar det inte enbart om antalet åskådare, utan också om säkerhetsperspektiv och att det ska kunna genomföras TV-sändningar.

Det återstår fortfarande en hel del innan det står klart vilka lag som spelar i SHL nästa säsong. Trots det måste man i Tingsryd ändå förbereda sig.

– Ja det finns en plan men det är ingen plan jag är beredd på att gå ut med, säger Tomas Bergstrand klubbchef i Tingsryds AIF.

Skulle en möjlig lösning vara att TAIF spelar sina hemmamatcher i Vida Arena?

– Ja givetvis så finns det ju i tankarna men det är ju inget jag säger att vi ska göra, men jag utesluter ingenting, säger Tomas Bergstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.