Slagfältsarkeolog Bo Knarrström. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Letar nya krigsfynd

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer finkammar Kalmarsundsparken i jakt på spår från de ohyggliga fasor som utspelat sig i området.

En grupp arkeologer började på måndagsförmiddagen söka igenom ett område vid Kalmarsundsparken med förhoppningen att finna fynd från de slag som utkämptas på platsen mellan 1400- och 1600-talet.

– Eftersom flera slag ägt rum på en ganska begränsad yta har vi goda förhoppningar om att hitta många fynd, bland annat projektiler från belägringsstyrkor, säger Bo Knarrström, slagfältsarkeolog.

Letar orörda fickor

Projektet kallas för ”Slagfält Kalmar” och är initierat av länsstyrelsen och Kalmar kommun. Personal från Statens Historiska Museer har tre arkeologer på plats under veckan för att utföra arbetet.

– Vi söker med metalldetektorer för att se om det finns fickor i marken som är orörda. Men eftersom vi är på en strand så hittar vi förstås också mycket som inte är av intresse för oss, som kapsyler, mynt och tappade smycken.

Många slag i området

Platsen för kartläggningen är vald utifrån att det här för ett par år sedan hittades ett skelett av en stupad dansk och även att det är ett område som är lättillgängligt för allmänheten. Enligt Bo Knarrström finns det spår efter både belägringar och försvarsverk i området eftersom det varit platsen för ett dussin olika slag under ett par hundra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.