Alfåglar och tumlare i fokus

Uppdaterad
Publicerad

För att bevara viktiga marina livsmiljöer satsas nu flera miljoner på ett projekt för att öka kunskapen om naturvärden till havs runt Öland.

Runt Öland och Gotland finns många fina marina naturvärden, en del långt ute till havs. Vissa områden är internationellt viktiga övervintringslokaler för alfågeln, en musselätande dykand.

Likaså är dessa områden viktiga för Östersjöns hotade bestånd av tumlare, vår svenska lilla val. Tumlarna söker sig hit för bland annat parning och kalvning. 

Länsstyrelserna i Kalmar län och på Gotland samt Linnéuniversitet samarbetar nu i projektet ”Marina skyddsvärden runt Gotland och Öland”.

Målet med med projektet är att öka kunskaperna om dessa marina områden, för att på sikt skydda och bevara dem framtiden, skriver länsstyrelserna i ett pressmeddelande.

Havs- och vattenmyndigheten har i dagarna bestämt att satsa nästan fyra miljoner på projektet. Med ytterligare bidrag från de inblandade blir det fem miljoner kronor som ska användas under perioden 2015-2017.

De områden som ska undersökas närmare kring Öland är Norra Midsjöbanken, Ölands södra grund, och Knolls grund som ligger norr om Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.