Avataren Karl berättar om våld och missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Rädsla och osäkerhet kan göra att vuxna låter bli att prata med barn som utsatts för våld och övergrepp. Men ny teknik kan hjälpa till att lösa upp gamla knutar.

Karl är nio år och en så kallad avatar, alltså en påhittad person som bara existerar i datorn. Han låter, pratar och rör sig precis som vilken pojke som helst. Han känns mänsklig.

– Vi har spelat in videosekvenser, där vi har sminkat om ett barn med peruk och andra delar, som gör att det inte kan identifieras, förklarar Pär Stihl, lärare på polisutbildningen vid Linnéuniversitetet.

Jobbiga samtal

Tanken är att Karl ska utsätta vuxna för jobbiga samtal om misshandel, våldtäkt, missbruk, med mera. På så sätt ska bland annat poliser, lärare och socialsekreterare bli bättre på att ta upp och prata om känsliga ämnen med barnen.

– Deras röst har större möjlighet att bli hörd, eftersom de träffar personer som vet att ställa de korrekta frågorna, menar Pär Stihl.

Avataren Karl, som skapats av ett forskarteam på Linnéuniversitetet i Växjö, testas nu i sex olika länder, innan den går på export.

– Detta är applicerbart oavsett vilket land du finns i, säger Pär Stihl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.