Besparingar inom flera områden väntas

Uppdaterad
Publicerad

Idag tog kommunstyrelsen i Tingsryd ställning till vilka åtgärdsförslag som de anser ska genomföras för att få en budget i balans.

Kommunchefen fick i april 2014 i uppdrag att ta fram förslag till åtgärder för en långsiktig och hållbar ekonomi i Tingsryds kommun. Detta efter att kommunen bland annat haft ett växande underskott. För 2013 uppgick nämndernas sammanlagda underskott mot budgeten till cirka minus 12 miljoner kronor.  Och det ser ut som om underskottet blir ännu större i år.

Detta är den första delen av uppdraget ”hållbar ekonomi”. Till grund för beslutsunderlaget finns bland annat utredningar gjorda av tjänstemännen, medborgardialoger och yttranden från berörda nämnder.

Besparingar i Tingsryd

Personaltätheten minskar inte

I stort sett samtliga punkter som togs upp idag kommer i budgetförslaget för 2016. Men två punkter kommer man inte att ta med.

För det första så kommer personaltätheten i förskolan och i fritidshemmen inte att minska.

Inte heller kommer det att införas någon avgift för matdistributionen inom äldreomsorgen.

Kommunanställda kan bli utan julklapp

Inom en del verksamheter har kommunen högre ambitionsnivå eller högre kostnader än riksgenomsnittet. Ett sådant exempel är inackorderingsbidraget för de som kommer in i andra hand på en utbildning. De eleverna är inte berättigade det bidraget enligt skollagen, men har hittills fått det ändå. Men nu föreslås det plockas bort även i Tingsryds kommun.

Ett annat förslag till beslut till fullmäktige är att alla kommunanställda blir utan julklapp. Något som kommunen räknar att spara runt 200 000 kronor på.

Pedagogiska måltider berörs

Det föreslås också införas en avgift för pedagogiska måltider inom skolan. Förslaget var till en början att kostnadsminskningen skulle hamna runt en miljon kronor, men nu handlar det istället om en minskning på runt 300 000 kronor.

– Barn och utbildningsnämnden får själva ta ställning på vilket sätt det sen ska gå till. Men vi ser ju helst att vi inte rör de lägre åldrarna eller i särskolan, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson (S)

Åtgärdsförslagen som kommunstyrelsen nu kommer lägga in i budgetförslaget beräknas innebära en kostnadsminskning på cirka 6 miljoner kronor för 2016.

Successivt under slutet av det här året och i början på nästa kommer arbetet med resterande del att fortsätta. Bland annat handlar det då om förslaget att minska antalet skolor i kommunen och att minska och omorganisera äldrevården i kommunen.

Kommunfullmäktiges beslut om budget tas den 26 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingar i Tingsryd

Mer i ämnet