Fredrik Modéus

Biskopen vädjar om husrum till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Växjös biskop Fredrik Modéus vädjar till stiftets församlingar att hitta och erbjuda lokaler som kan fungera som boenden till flyktingar.

– Det görs ju redan massor av gott arbete runtom i församlingarna. Det jag vill sätta fokus på nu är lokalerna. Vi har en mängd lokaler och vi måste tänka till vad vi använder dem till, säger Fredik Modéus.

I tisdags fick landets länsstyrelser uppdraget att identifiera 60 000 evakueringsplatser med anledning av den pågående flyktingkrisen i Europa. Anledningen till uppdraget är att Migrationsverket meddelat att man nu behöver 1 000 nya boendeplatser per dygn.

Biskopen Fredrik Modéus har skickat ett brev till Växjö stifts församlingar där han vädjar om att alla ska se över om kyrkans lokaler kan användas som tillfälliga flyktingboenden.

– Jag hoppas att man vaknar till och ser att det finns möjligheter. Att man till exempel ser att här står ett församlingshem som vi använder delar av men inte hela, säger Fredrik Modéus.

”Måste gå snabbt”

Nu har församlingarna fram till måndag på sig att hitta lokaler. Men lokalerna måste också uppnå vissa villkor, bland annat ska det finnas sovplatser, toalett, dusch och tillgång till mat.

– Kyrkan är en gammal rörelse och sådana rör sig ibland lite långsamt, det kan ha sina fördelar ibland. Nu är det precis tvärtom, nu måste vi hjälpas åt och göra någonting snabbt. Jag har fått massor av respons på detta, det visar att många är på tårna i den här frågan.

Hur har det gått hittills?

– Det vet jag inte eftersom det inte går via mig. Jag har utsett en kontaktperson per län och det är till dem man hör av sig. De hör sedan av sig till länsstyrelsen, säger Fredrik Modéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.