Foto: Camilla Brindeberg/Andrew Shurtleff / TT

Blir inte tagna på allvar av vården

Uppdaterad
Publicerad

Det var 2007 som Sara Schesny födde sitt första barn och fick en allvarlig förlossningsskada, en så kallad sfinkterruptur. Det tog lång tid innan hon fick hjälp.

– Under graviditeten fick jag ingen information om att man kan bli så allvarligt skadad vid en förlossning. Det var många vändor både hos mödravården och gynakuten innan jag fick hjälp, berättar Sara Schesny.

Känslan av att inte bli tagen på allvar växte och därför startade hon en facebooksida, som sedan blev den slutna gruppen ”Förlossningsskadad- du är inte ensam”.

Förlossningsskador

– Det här är fortfarande ett mycket tabubelagt ämne och flera av kvinnorna pratar inte ens med sin partner om det. Många har, precis som jag, fått höra av vården att det är något man får räkna med när man fött barn. Men de som säger så förstår inte vidden av den här typen av skador menar, Sara Schesny.

Hoppas att attityden ändras

Gruppen har idag cirka 400 medlemmar och det tillkommer nya varje vecka. Här kan medlemmarna dela med sig av sina problem och stötta varandra.

– Det handlar väldigt mycket om vem man kommer till inom sjukvården och så ska det inte vara. Det finns så klart de som är fantastiska. Men man ska inte behöva kämpa så himla mycket för att få rätt vård, menar Sara Schesny.

Trots att det nu gått åtta år sedan hon själv drabbades menar hon att attityden inte har förändrats så mycket.

– De nya medlemmarna som strömmar till har stött på samma typer av kommentarer. Jag önskar att vården lyssnade mer och att attityden till de här skadorna ändrades, säger Sara Schesny.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet