Foto: SVT

Bo Frank (M): ”Det kan säkerligen förekomma”

Uppdaterad
Publicerad

I många år har han tonat ner larmen om brist på studentbostäder. Men nu medger kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) att det kan finnas ett problem.

– Jag har fått frågan för 25:e året i rad tror jag och mitt svar är alltid det samma: ännu har ingen student tvingats säga nej till en studieplats för att det inte funnits någon bostad.

Så sa kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) i en intervju med SVT Nyheter Småland den 14 augusti 2013.

Studentbostäder i Växjö

Kåren håller inte med

Uttalandet går stick i stäv med studentkårens bild av situationen. Enligt Erika Angelsmark som är studiesocialt ansvarig på Linnéstudenterna har situationen sett likadan ut i flera år. Flera studenter tvingas avbryta studierna eftersom att de inte hittar någonstans att bo.

– Det finns de som söker och söker och antingen kommer de inte hit överhuvudtaget trots att vi har haft en lång mailkontakt med dem där vi försökt hjälpa dem med bostad. Eller så åker de hem efter att ha bott på vårt akutboende tills det stänger efter en månad, säger hon.

Kan finnas problematik

När Bo Frank får höra om uppgifterna medger han att det kan finnas en problematik med studenter som avbryter studierna.

– Det kan säkerligen förekomma. Under valrörelsen utlovade vi 600 nya studentbostäder, så vi håller på att bygga ikapp problemen i Växjö. Men de flesta studenterna som vill fullfölja sitt program brukar få en bostad förr eller senare, säger han.

”Gräddfil i samhället”

– Sen får man inte heller glömma bort att det kan ju inte vara så att studenter alltid ska ha en gräddfil i samhället. Vi har misshandlade kvinnor, separerade barnfamiljer och liknande och de kanske ska kunna gå före i bostadskön i vissa lägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbostäder i Växjö

Mer i ämnet