Branddömda slipper skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

De sju inblandade ungdomarna som tidigare dömts för att ha startat branden i Berga centrum i Kalmar 2011 slipper betala skadestånd.

I sin dom avvisar tingsrätten försäkringsbolagen Trygg-Hansas och Dina försäkringar Ölands krav på skadestånd från ungdomarna. Istället ska företagen stå för rättegångskostnaderna, en summa som landar närmare två miljoner kronor.

Företrädare för Trygg-Hansa säger till SVT Nyheter Småland att man avvaktar med att kommentera domen tills man tagit del av den.

Bergabranden

Branden spred sig

Branden i Berga centrum den 12 oktober 2011 fick förödande konsekvenser. En grupp ungdomar tände eld i en sopcontainer, branden spred sig och stora delar av Berga centrum totalförstördes. Tingsrätten dömde sju ungdomar, den yngste född 1996, till ungdomsvård för skadegörelse, allmänfarlig vårdslöshet respektive anstiftan. Domen överklagades till hovrätten som fastställde tingsrättens dom. De inblandade är i dag mellan 18 och 21 år gamla.

Ville ha skadestånd

Försäkringsbolagen har tidigare yrkat på skadestånd på sammanlagt 12 miljoner kronor från de inblandade som ersättning för nedbrunna fastigheter och skadade byggnader. Men tingsrätten skriver i sin dom att ingen av de sju ungdomarna kan bedöms ha varit grovt vårdslösa, något som är en förutsättning för att det ska bli aktuellt att döma ut skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergabranden

Mer i ämnet